Guide till arbetsplatsens rättigheter & skyldigheter
Guide till arbetsplatsens rättigheter & skyldigheter
Guide till arbetsplatsens rättigheter & skyldigheter

Snabbguiden till rättigheter och skyldigheter på jobbet
- Arbetsledningsrätten innebär att arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet, till exempel att bestämma arbetsuppgifter.
- Arbetsplikten innebär att medarbetarna ska utföra sina arbetsuppgifter enligt anställningsavtalet, till exempel: göra ett bra jobb. visa lojalitet, respektera tystnadsplikten och följa regler och riktlinjer på arbetsplatsen
- Som arbetsgivare bör man informera nya medarbetare om deras rättigheter och skyldigheter så att de förstår vad som förväntas av dem.
- Arbetsgivaren har många skyldigheter enligt lagstiftningen. Överträdelser kan leda till skadestånd och ersättning.
Förståelsen för arbetsledningsrätten och arbetsplikten är avgörande för en fungerande arbetsplats. Genom att respektera både arbetsgivarens rätt att leda och medarbetarens skyldighet att utföra sitt arbete skapas en balans som gynnar alla. Med tydlig kommunikation, rimliga krav och en vilja att samarbeta kan arbetsgivare och medarbetare tillsammans bygga en effektiv och trivsam arbetsmiljö.
Vad innebär arbetsledningsrätten och arbetsplikten?
För dig som arbetsgivare är det avgörande att du har god kännedom om de rättigheter och skyldigheter som gäller på arbetsplatsen – både för dig som chef och för dina medarbetare. Din arbetsledningsrätt ger dig möjligheten att leda och fördela arbetet, men denna rättighet har sina gränser och måste utövas med hänsyn till vad som följer av lag och till exempel anställningsavtal m.m.
Samtidigt är medarbetarnas arbetsplikt en förutsättning för att verksamheten ska fungera smidigt och effektivt. Arbetsplikten innebär att medarbetarna ska utföra sina arbetsuppgifter enligt avtal. Att arbetsplikten följs är i sin tur en nödvändighet för att du som chef ska kunna utföra din arbetsledningsrätt på ett effektivt sätt.
Jenny Hellberg är arbetsrättsadvokat på Elmzell Advokatbyrå sedan 23 år tillbaka. Advokatbyrån är en nichebyrå som är helt specialiserad på arbetsrätt och jobbar brett med alla typer av arbetsrättsliga frågor. Jenny själv beskriver sitt arbete som att ingen dag på jobbet är den andra lik, vilket är charmen med Elmzell. “Det är superkul” säger hon.
I denna intervju delar Jenny med sig av vad som gäller kring rättigheter och skyldigheter, samt lyfter fram det som är särskilt viktigt att tänka på för att du som arbetsgivare ska kunna leda din verksamhet med både tydlighet och trygghet – och undvika onödiga konflikter längs vägen.
Vilka skyldigheter har man som medarbetare?
Medarbetare har flera skyldigheter. Den främsta är att medarbetaren ska utföra sitt arbete på ett tillräckligt bra sätt och att samarbeta med kollegor och chefer. Medarbetaren är också bunden av den viktiga lojalitetsplikten, vilket innebär att medarbetaren ska sätta arbetsgivarens intressen framför sina egna.
Tystnadsplikten är en annan viktig del. Medarbetaren får inte dela arbetsgivarens företagshemligheter eller annan information om företagets angelägenheter med utomstående. Även om detta kan tyckas självklart är det viktigt att arbetsgivaren tydligt kommunicerar vad som gäller för att undvika missförstånd.
Medarbetaren ska följa företagets policys och rutiner, till exempel inom arbetsmiljöområdet, och hen får inte utsätta kollegor för trakasserier eller diskriminering, säger Jenny. Hon tillägger något som kan tyckas självklart, men medarbetare får förstås inte konkurrera med arbetsgivaren.
Sammanfattningsvis handlar det om att man ska:
- Göra ett bra jobb
- Visa lojalitet
- Respektera tystnadsplikten
- Följa regler och riktlinjer på arbetsplatsen
Vad kan konsekvenserna för medarbetaren bli om man inte följer sina skyldigheter?
Konsekvenserna för medarbetaren beror på hur allvarligt det som hänt är. Händelsen kan leda till en muntlig tillsägelse, där arbetsgivaren tydligt markerar att beteendet inte är acceptabelt – men oftast handlar det om en skriftlig varning. I riktigt allvarliga fall, som att avslöja företagshemligheter eller utsätta en kollega för något olämpligt, kan det resultera i uppsägning av personliga skäl eller avskedande. Det beror helt på hur allvarlig medarbetarens överträdelse är, menar Jenny.
Vad innebär arbetsledningsrätten?
Arbetsledningsrätten är en grundläggande princip inom arbetsrätten och innebär att arbetsgivaren har rätten att leda och fördela arbetet. Arbetsledningsrätten är omfattande men i detta sammanhang innebär det till exempel att arbetsgivaren ger anvisningar och bestämmer vilka arbetsuppgifter som ska utföras.
När det sedan gäller vilka arbetsuppgifter som kan åläggas medarbetare är det ytterst det enskilda anställningsavtalet som sätter gränserna framförallt när det gäller så kallade tjänstemannajobb.
Vad har man som arbetsgivare för skyldigheter gentemot sina medarbetare?
Arbetsgivarens huvudskyldighet är att betala lön för utfört arbete. Utöver detta ska arbetsgivaren säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö, vilket innefattar att skydda medarbetare från både fysiska risker och trakasserier. Arbetsgivaren har en skyldighet inom ramen för det löpande systematiska arbetsmiljöarbetet att säkerställa att man har en arbetsmiljö som är säker.
Konsekvenser för arbetsgivare som inte följer sina skyldigheter
Det finns ett flertal olika exempel på konsekvenser, här är några exempel:
- Arbetsgivaren kan få betala sanktionsavgifter vid överträdelse av arbetsmiljölagstiftningen, till exempel om man kräver att en medarbetare ska arbeta mer övertid än vad som tillåts enligt arbetstidslagen.
- Om en chef utsätter en medarbetare för trakasserier kan det föranleda att arbetsgivaren blir skyldig att betala diskrimineringsersättning till den medarbetaren som blivit utsatt.
- Har arbetsgivaren inte följt reglerna i LAS kan man bli skyldig att betala skadestånd till medarbetare till exempel vid en felaktig uppsägning.
Vad kan vara viktigt att tänka på som arbetsgivare?
Det ingår i lojalitetsplikten att en medarbetare ska sköta sitt jobb. För att detta ska fungera bra är det viktigt att ha en genomtänkt onboardingprocess, särskilt för unga eller personer som är nya på arbetsmarknaden. De behöver få en tydlig förklaring om vad som förväntas av dem och vilka skyldigheter man har i anställningen. Samtidigt är det avgörande att chefer vågar ta ansvar för att leda och fördela arbetet.
Ofta är medarbetare väl medvetna om sina rättigheter, men mindre insatta i sina skyldigheter. Här har chefer en viktig roll: de behöver inte bara känna till sina egna rättigheter utan också kunna kommunicera vad som gäller på ett tydligt sätt. Det är genom balans mellan rättigheter och skyldigheter som både medarbetare och chefer kan skapa en fungerande arbetsmiljö, menar Jenny.
Exempel från verkligheten
Nedan följer några praktiska exempel på från verkligheten som kan öka din förståelse för vilka rättigheter respektive skyldigheter en arbetsgivare har.
Kan arbetsgivaren ändra arbetsuppgifter utan medarbetarens samtycke?
En arbetsgivare beslutar att förändra arbetsuppgifterna för en medarbetare. Medarbetaren motsätter sig förändringen och hänvisar till sin befintliga arbetsbeskrivning. Hur långt sträcker sig arbetsgivarens rätt att ändra arbetsuppgifter, och vad kan en medarbetare kräva?
Svar: Arbetsgivaren har rätt att ändra arbetsuppgifter inom ramen för arbetsledningsrätten, så länge förändringen ryms inom ramen för anställningsavtalet. Medarbetaren kan hänvisa till sin arbetsbeskrivning, men om arbetsuppgifterna inte avviker väsentligt från rollen har arbetsgivaren vanligtvis rätt att genomföra ändringen. Arbetsgivaren bör dock föra en dialog och visa hänsyn för att undvika konflikt.
Ny chef – måste medarbetaren följa instruktioner?
En medarbetare får en ny chef men vägrar att följa dennes instruktioner. Medarbetaren hävdar att chefen saknar kompetens och inte agerar i företagets bästa intresse. Vad säger lagen och arbetsgivarens ansvar om lojalitet och ledarskap i sådana situationer?
Svar: Arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet, vilket inkluderar att utse chefer. Medarbetaren har lojalitetsplikt och ska följa chefens instruktioner så länge de är rimliga och inte strider mot lag. Att vägra lyda instruktioner kan ses som arbetsvägran och leda till arbetsrättsliga åtgärder. Om det finns kritik mot chefens kompetens är det arbetsgivarens ansvar att utreda detta, men det ger inte medarbetaren rätt att ignorera chefens ledning.
Omplacering av en medarbetare – vilka regler gäller?
Arbetsgivaren överväger att omplacera en medarbetare som inte presterar i sin nuvarande roll. Vilka rättigheter har arbetsgivaren enligt arbetsledningsrätten, och vilka skyldigheter finns gentemot medarbetaren?
Svar: Arbetsgivaren har rätt att omplacera medarbetare inom ramen för arbetsledningsrätten, så länge det ligger inom anställningsavtalets gränser och inte innebär betydande förändringar för medarbetaren. Om omplaceringen beror på bristande prestation ska arbetsgivaren först utreda orsakerna, erbjuda stöd och möjligheter till förbättring. En oskälig omplacering eller brist på dialog kan strida mot god sed på arbetsmarknaden.
Extrajobb påverkar arbetsinsatsen – vad kan arbetsgivaren göra?
En medarbetare som har fått medgivande att ha ett extrajobb börjar visa tecken på trötthet och minskad prestation på sitt huvudsakliga arbete, särskilt på måndagar. Vilket ansvar har arbetsgivaren att hantera detta? Finns det möjlighet att dra tillbaka medgivandet för extrajobbet, och hur kan detta göras i enlighet med arbetsrättsliga regler?
Svar: Arbetsgivaren har ansvar att säkerställa att medarbetaren kan utföra sitt huvudsakliga arbete. Om extrajobbet påverkar prestationen negativt kan arbetsgivaren, förslagsvis efter dialog med medarbetaren, dra tillbaka medgivandet för extrajobbet om det framgår att det stör arbetet.