Wndy rekryterar HR-proffset Linda Wolff
Vi säger varmt välkommen till Linda Wolff som egentligen redan är ett känt ansikte i Wndy-sammanhang men som nu kliver in som operativ chef. Tillsammans med Daniel Eriksson och Marie Wikander ska hon leda bolaget som utvecklar framtidens HR-tjänst.
Hej Linda! För de som inte känner dig redan. Berätta lite om dig själv.
Jag är en inbiten HR-entusiast som bor i Älta med min man Karl och våra barn Albin 14 år och Elsa 12 år. Snart ska vi också välkomna labradoren Goa in i familjen!
Det känns otroligt spännande att komma in mer i bolaget. Jag är väldigt taggad på att starta ett nytt kapitel i mitt yrkesliv och bli operativ chef på Wndy! Jag har själv alltid känt att den funktion som Wndy nu bygger upp; att ha en proffsig HR-avdelning bara ett knapptryck bort, är något jag själv saknat i mitt tidigare yrkesliv. Så det känns väldigt kul att nu kunna erbjuda just det till företag.
Vad fick dig att välja att arbeta med HR?
Jag har alltid intresserat mig för människor och deras interaktion med varandra – vad är det som gör att vissa interaktioner blir bra och skapar energi medan andra interaktioner går fel och leder till konflikter? Det är med det intresset och de glasögonen jag har betraktat världen sedan jag var liten. Det fick mig att läsa P-programmet på universitetet och därefter arbeta med HR-frågor. Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval, och trivs verkligen med mitt jobb!
Berätta lite om dina HR-erfarenheter.
Jag har jobbat med HR i hela mitt ”vuxna” liv, så över 20 år nu. Jag är en HR-generalist som har gått från HR-administratör till HRBP och därefter HR-chef. De senaste tre åren har jag tagit steget till HR-konsultlivet och jobbat som interim HR-chef i både svenska och internationella organisationer inom olika branscher, men på senare tid även som både HR-expert och rådgivare till olika bolag via Wndy.
Har du några tips att ge de som vill skapa en positiv arbetskultur och förbättra arbetsmiljön?
Ja men en positiv arbetskultur kommer från medarbetare som känner sig trygga i samspelet med varandra och där varje medarbetare blir respekterad för den de är. Det skapas av en tydlig och transparent ledning som lever företagets värdegrund.
Jag har jobbat med att skapa och strukturera upp ett systematiskt arbetsmiljöarbete hos flertalet arbetsgivare. Vi brukar börja med att ta fram en arbetsmiljöpolicy och därifrån samverkar arbetsgivare och arbetstagare för att skapa den arbetsmiljö man vill ha. Det är roligt – jag gillar verkligen teamwork!
Hur ska en ledare gå tillväga för att utvärdera en medarbetares prestation?
Jag tycker det är viktigt att man tillsammans kommer överens om mål för medarbetarens prestation innan man utvärderar dem. Då är det tydligt både för chef och medarbetare vad som ska utvärderas och hur.
Vad upplever du är den största utmaningen för de ledare som du vägleder och hjälper?
Att navigera i HR-frågorna, dvs få koll på vilka skyldigheter och rättigheter de har som arbetsgivare när de t.ex. står inför en omorganisation, har en konflikt på arbetsplatsen, behöver rehabilitera en medarbetare osv.
Och hur har du kunnat hjälpa dem med deras utmaningar?
Jag hjälper cheferna med den kunskap jag har kring deras olika utmaningar, det kan vara t.ex. arbetsrättslig kunskap, kunskap inom arbetsmiljö, lönekartläggning, medarbetarsamtal m.m. Jag hjälper även ofta till med att skapa en struktur kring utmaningarna de har framför sig, eller förbättringarna de vill åstadkomma.
Vad är dina bästa tips till företagare och ledare för att få engagerade och högpresterande anställda?
Mitt första tips är att fokusera på ledarskap. Medarbetare lämnar inte företag, de lämnar chefer. Cheferna behöver därför ha tid och rätt kompetens för att se och utveckla sina medarbetare.
Mitt andra tips är att fokusera på hållbarhet. Den kloka och modiga generationen som nu börjar komma ut på arbetsmarknaden kräver flexibilitet och att företaget och organisationen fokuserar på hållbarhet. De vill att vi alla tar tillvara på våra resurser på bästa sätt och vill vi inte alla egentligen att både jorden och våra medarbetare ska blomstra och ha energi? Jag är säker på att organisationer som satsar på hållbarhet är framtiden!
Mitt tredje tips är att fokusera på mångfald. För att vinna kriget om de bästa talangerna, de bästa idéerna och strategierna behöver man en diversifierad arbetsgrupp och organisation. De företag som rekryterar in mångfald är dem som får in nya infallsvinklar och erfarenheter in i bolaget, vilket leder till att de oftast blir de mest framgångsrika.
Hur skulle du säga att digitala verktyg har förenklat för dig i din roll som HR?
Jag har implementerat HR-system till några företag och jag har även använt rekryteringssystem för att underlätta rekryteringar och verktyg för pulsmätning för att samla in medarbetares feedback kring företag. Det är verkligen till stor hjälp att använda HR-techlösningar för att underlätta och effektivisera olika HR-processer. Jag kan intyga att det sparar väldigt mycket tid att t.ex. genomföra en rekrytering med ett rekryteringssystem jämfört med att göra det manuellt.
Vill du veta mer om Linda och framtiden inom HR?
Läs HR-nytts artikel HR ledarskap och framtidsspaningar 2023.
Connecta med Linda via LinkedIn
Följ @Wndy på LinkedIn